Gepost door: Eulinkonline | 26 april 2010

Project HENGELOPGLASVEZEL gestart


Op 26.04.10 verscheen in het Contact

Hengelo – Het project Hengelopglasvezel is gestart. De werkgroepen in de Bronckhorster kernen Hengelo, Zelhem en Vorden gaan in zee met het Twentse bedrijf Glashart. Naar verwachting zal in Hengelo Gld. in het voorjaar van 2011 het snelle internet gereed zijn. Wat zijn de voordelen van glasvezel in het onderwijs?

Op scholen wordt veel gebruik gemaakt van computers. En in steeds meer klaslokalen hangen digitale schoolborden aan de muur, gestuurd door middel van een laptop. Hierop kunnen de leerkrachten schooltelevisie of een gemiste uitzending laten kijken, de wereldkaart projecteren en nog veel meer. Want er is veel beeldmateriaal beschikbaar in de beeldbanken van de omroepen en Kennisnet. Het huidige netwerk is echter niet opgewassen tegen de grote hoeveelheden informatie die op het internet beschikbaar komt. Glasvezelnetwerken zullen een tsunami aan nieuwe diensten c.q. applicaties op de elektronische snelweg in gang zetten, waarbij gigantische hoeveelheden data met snelheid van het licht worden getransporteerd. Een enorme vloedgolf aan mogelijkheden komt er aan. Glasvezel is daar een antwoord op. Een glasvezelverbinding geeft enorme mogelijkheden: het is supersnel, zowel voor het opvragen van informatie als het wegsturen ervan. De interactie tussen de verschillende computers zal zo verbeteren.
Ook voor scholen geeft het supersnelle glasvezel vele voordelen. Het biedt mogelijkheden om extra onderwijskundige toepassingen te ontwikkelen of te gebruiken. De leerlingen kunnen aan de slag met programma’s als Google Earth, CinekidStudio, WebKwesties en Flight Simulator. Zo leren kinderen hoe ze een kinderkrant maken en uitgeven, een filmpje of documentaire maken of zelfs een eigen website. En de programma’s kunnen ook nog eens tegelijkertijd gebruikt worden, zonder het netwerk te overbelasten.
Glasvezel maakt de communicatie met beeld en geluid over grote afstanden mogelijk. Zo kunnen leerlingen luisteren naar en vragen stellen aan een docent die op een andere locatie lesgeeft of kan een ziek kind gewoon vanaf thuis de lessen volgen. Ook kennis en informatie uitwisseling met musea, bibliotheken, theaters of andere culturele instellingen is mogelijk. En omdat alle aangesloten scholen dezelfde mogelijkheden hebben, kunnen deze eveneens beter samenwerken en kennis en informatie uitwisselen.
De computer wordt op school niet alleen gebruikt als ondersteunend materiaal, maar ook worden de ICT-vaardigheden steeds belangrijker. Met breedband, een verbinding met het netwerk dat wordt gemaakt met een ‘snelle’ verbinding, kan het onderwijs inspelen op de sterk veranderde leeromgeving van kinderen en jongeren. Kinderen groeien op met beeld en computers, het is hun wereld. En hoe eerder zij leren ermee om te gaan, hoe beter. Bovendien maakt de nieuwe manier van onderwijs kinderen enthousiast en biedt uitdaging om te leren.
Het aanleggen van een glasvezelverbinding hoeft niet duur te zijn. Het is een investering voor lange tijd, want de infrastructuur kan zo’n dertig jaar mee. Het leuke van het glasvezelproject is dat men er gewoon mee aan het werk kan gaan, zonder van tevoren te weten wat er mee kan. Want eigenlijk is alles mogelijk met glasvezel.
De oudere generatie heeft de jonge generatie opgezadeld met een enorme staatsschuld, die de welvaart in de toekomst behoorlijk in de weg kan zitten. Laten zij de jeugd het gereedschap geven dat een sterke impuls zal geven aan de wederopbouw van een sterke economie en een verantwoord sociale samenleving. Vooral het hoogste erfgoed, de kenniseconomie, zal Nederland zijn positie op de ladder van de toonaangevende landen in de wereld teruggeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: