Gepost door: Eulinkonline | 3 mei 2010

Glasvezel en de overheid


Op 03.05.10 verscheen in het Contact

Het glasvezelproject in de Bronckhorster kernen Hengelo, Zelhem en Vorden is gestart. De drie werkgroepen hebben nauw contact met het Twentse bedrijf Glashart. Naar verwachting zal in de drie kernen in het voorjaar van 2011 het snelle internet gereed zijn. Wat zegt de overheid in Europa en in Nederland over glasvezel?

De eerste inventarisatie van Europese Fiber-to-the-Home (FttH) en Fiber-to-the-Building (FttB) initiatieven, dat wil zeggen glasvezel tot in huis of bedrijf, dateren van 2004. Geconcludeerd werd toen dat het uitrollen nog verliesgevend was in Europa, behalve in Italië en Zweden, waar veel mensen in appartementencomplexen wonen en de investeringen per huishouden lager waren. De glasvezelbedrijven waren financieel afhankelijk van aansluitingen in de zakelijke markt, diensten voor consumenten waren niet voldoende verkrijgbaar. In de jaren erna kwam daar, ondanks het sombere economische klimaat, verandering in. Het aanbod aan diensten breidde uit en de behoefte naar Breedbandinternet groeide.
De Europese Unie lanceerde in 2009, onder voorzitterschap van José Manuel Barroso het EU 2020 plan. Hierin wordt de koers voor de toekomst van Europa uitgezet met slimme, duurzame en inclusieve groei als prioriteiten. Ook toont de EU streefcijfers met betrekking tot werkgelegenheid, investeringen, klimaat- en energiedoelstellingen, opleidingen en armoededaling.
Eén van de zeven opgestelde kerninitiatieven in het EU 2020 plan is ‘Een digitale agenda voor Europa’. De Europese Unie heeft zich tot doel gesteld dat de duurzame economische en sociale voordelen worden ontleend aan een digitale interne markt op basis van snel en supersnel internet, met systemen of apparatuur die in staat zijn tot onderlinge communicatie. De toegang tot breedband moet voor iedereen in 2013 gerealiseerd zijn. In 2020 moet iedereen toegang hebben tot veel sneller internet (30 Mbps of meer) en moet 50% van de Europese huishoudens over een internetverbinding van meer dan 100 Mbps beschikken.

De Commissie heeft ook aangegeven dat zij op EU-niveau zal zorgen dat onder andere investeringen in een open en concurrerende snelle internetinfrastructuur en aanverwante diensten worden bevorderd, dat gebruik van de EU-structuurfondsen voor deze agenda eenvoudiger wordt gemaakt en dat er een echte interne markt voor online diensten wordt ontwikkeld. Het veiligheidsniveau zal hoog zijn en een evenwichtige regelgeving zal duidelijk bepalen wie welke rechten heeft. Het gebruik van multi territoriale licenties wordt bevorderd en de rechten van en vergoedingen voor rechthebbenden worden goed geschermd.
Het uitrollen van consumentenglasvezel, het eerder genoemde Fiber-to-the-Home loopt in Europa achter op bijvoorbeeld Japan en de Verenigde Staten. “Europa zit ongeveer nu op het niveau waarop Japan tien jaar geleden zat,” aldus Telecom analist Graham Finnie, die recent de ontwikkelingen rond glasvezel in Europa onderzocht. Dat ligt niet alleen aan de internetaanbieders. “Ook de beleidsmakers treden traag op en zijn verantwoording schuldig.”Volgens Finnie is glasvezel essentieel voor de economische concurrentiepositie van een land.
Michael Gryseels en Duarte Begonha, adviseurs van het van oorsprong Amerikaanse Consultancy Bureau McKinsey & Company hebben dezelfde conclusie. Zij stelden een ‘schijf van vijf’ op met vijf hoofdargumenten voor glasvezel in Europa: bedrijven zullen winst mislopen als zij niet inspringen in de glasvezelindustrie, er komen steeds meer diensten die meer bandbreedte nodig hebben, zoals 3D video on demand, de op koper gebaseerde infrastructuren zullen de toenemende bandbreedte niet meer aan kunnen, de aanleg van glasvezel wordt steeds goedkoper en kost veel minder tijd om meerdere huizen tegelijkertijd aan te sluiten en er zijn tenslotte de socio-economische voordelen van glasvezel zoals e-learning, e-health en e-government.
In Europa is het door het gebrek aan financiering niet gegaan zoals velen wilden, zegt McKinsey & Company. “Daarom moeten beleidsmakers en telco’s samenwerken om modellen te vinden zodat glasvezel in Europa uitgerold kan worden.” Veel Europese landen hebben te kampen met gereguleerde toegang op netwerken.

Ook Neelie Kroes, Eurocommissaris met de portefeuille Digitale agenda wil openheid van de glasvezelnetwerken die aangelegd worden in Europa. “Zonder deze openheid zullen er nooit goede diensten ontwikkeld kunnen worden, waarmee we de toekomst gerust tegemoet kunnen zien.” Ook een verregaande samenwerking tussen de private en publieke sector is van belang, aldus de Eurocommissaris.

Op het Congres ‘Light my fibre – glasvezel in de praktijk’ in Almere, op 4 maart 2009, riep toenmalig PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken bedrijven en gemeenten op om glasvezelnetwerken versneld aan te leggen, om zo de bouw- en telecomsector een belangrijke zet in de rug te geven in deze zware economische tijden. Nederland hoort volgens Heemskerk bij de wereldtop op het gebied van verspreiding van breedbandinternet. “Maar als het gaat om de nieuwste generatie glasvezel, lopen we fors achter bij landen als Japan en Zweden. Die achterstand moeten we inlopen, willen we ook in de toekomst blijven groeien en zorgen voor nieuwe innovatieve diensten en producten. Door de aanleg van glasvezel te versnellen kunnen we bovendien sterker uit de crisis komen”, aldus Heemskerk. Als voorbeeld noemde hij de Amerikaanse Highways, waarvan de aanleg vele decennia’s voor economische groei zorgde. Dit kan in Nederland ook, als bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen.

Overigens gaat de overheid niet zelf in glasvezelaanleg investeren, dat kunnen private bedrijven veel sneller en beter. Maar de overheid kan volgens Heemskerk wel stimuleren dat bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen. De staatssecretaris zal heldere spelregels opstellen, zodat wethouders weten wat ze wel en niet mogen doen. Daarnaast heeft de overheid garantieregelingen die ervoor zorgen dat de kredietverlening aan glasvezelprojecten op peil blijft.

Medio maart 2010 werd het rapport van de Task Force Next Generation Networks (NGN) ofwel ‘supersnel breedband’ aangeboden aan de demissionaire CDA minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven. Haar staatssecretaris, Frank Heemskerk (PvdA) had de opdracht gegeven. Zonder de investeringen van gemeenten komt de realisering van supersnel breedband in Nederland niet, of niet snel genoeg voor elkaar, is de conclusie.
Reggefiber, opgericht in 2005, bouwt, beheert en exploiteert Fiber-to-the-Home netwerken en heeft de ambitie om alle woningen in Nederland te voorzien van een aansluiting op haar glasvezelnetwerk. Het bedrijf vindt haar oorsprong in Twente en werkt onder de naam Glashart. Op grond van lopende projecten prognosticeert de bouwer Reggefiber dat in 2011, 1/3 van de huishoudens in Nederland is aangesloten op een glasfibernetwerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: