Gepost door: Eulinkonline | 9 mei 2010

Hoe denkt de gemeente Bronckhorst over Glasvezel


Op 09.05.10 verscheen in het Contact

Bronckhorst – De gemeenteraad van Bronckhorst heeft enige jaren geleden in haar toekomstvisie voor 2030 haar ambitie neergelegd, dat alle burgers over toegang tot glasvezelnetwerken beschikken. Is dit een gezonde visie? De EU en NL willen dit al in 2020 gerealiseerd hebben. Verder kan men zich afvragen of de kosten worden terug verdiend in de buitengebieden en of er alternatieven zijn? Hoe snel kunnen we de investeringen terug verdienen?

De visie van Bronckhorst
Het is niet eenvoudig om hier een helder beeld van te krijgen. Een aantal jaren geleden heeft Bronckhorst een visie neergelegd welke voorziet in een glasvezel aansluiting voor elk huis in 2030. Ten eerste kunnen we stellen dat de visie in vergelijk met de EU en de Nederlandse regering minder ambitieus is. Maar liefst 10 jaar. Volgens onze regering en de EU, moeten alle burgers in 2020 aangesloten zijn. Ten tweede kun je je afvragen of een glasvezel aansluiting voor iedereen het verstandigste uitgangspunt is. De aansluitkosten per meter zijn nogal hoog. Het behoeft dan ook geen uitleg dat een aansluiting in de buitengebieden per woning veel duurder uitvalt dan in dichtbevolkte kernen.
Maar dit is nu precies waar Bronckhorst mee bezig is. Het met subsidie aansluiten van de buitengebieden. Althans probeert aan te sluiten, want het project loopt al weer zo’n 3 jaar achter op planning. De vertraging is niet zo vreemd, want waar haal je immers de euro’s vandaan om de dure aansluitingen in buitengebieden te realiseren. Wat wel vreemd is, is dat de gemeente niet bezig is om de kernen aan te sluiten. Dit is inmiddels zo aantrekkelijk geworden dat er geen enkele belasting euro ingestoken hoeft te worden. Commerciële bedrijven zijn bereid te investeren in de aansluitingen. Dit is in 30% van Nederland al gerealiseerd. Het behoeft geen verklaring dat de visie van de gemeente Bronckhorst een update nodig heeft.

Waarom nu instappen op glasvezel?
In de gemeente Bronckhorst is een burgerinitiatief gestart om glasvezel in de gemeente te krijgen. Hiervoor is een steun nodig van 40% van de aansluitingen. Als dit wordt gehaald dan kunnen de dorpskernen kosteloos worden aangesloten. De werkgroep die hiervoor is samengesteld wil natuurlijk een zo groot mogelijk publiek aanspreken, maar ook de steun van sociaal-maatschappelijke partners, zoals scholen en instellingen. De scholen en instellingen staan ook onverdeeld positief tegenover het initiatief. In tegenstelling tot de gemeente. De gemeente blijft aan de zijlijn staan. Sterker nog, de werkgroep heeft aandacht voor de opstelling van de gemeente willen vragen in raadsvergaderingen. Dit is normaal gesproken geregeld door spreekrecht voor burgers. Tot twee keer toe is nu al door de raadsleden en haar voorzitter, de boot afgehouden om iemand van de werkgroep te laten spreken. Waarom zou de gemeente dit project niet met open armen willen ontvangen? Er zijn voor de gemeente geen investeringen mee gemoeid en het kan zo technologisch meeliften op het initiatief van een werkgroep en de investeringen van een gerenommeerde marktpartij.

En de buitengebieden dan?
Hiervoor is al kort ingegaan op de buitengebieden. In het verleden liepen deze gebieden ook achter in vergelijk met de kernen of steden als het ging om riool, gas, elektra, water, Cai, telefoon enz. Dit heeft een reden, namelijk de prijs. De ontwikkeling in de buitengebieden is ook belangrijk, maar is glasvezel nu de beste optie? En is er een alternatief?
Duidelijk is dat glasvezel zich nu in de buitengebieden niet zelf kan terugverdienen. Honderden meters graven voor een enkele aansluiting is niet efficiënt. Wat wel een mogelijkheid is, is het zogenaamde WiMax, oftewel snelle draadloze verbinding. WiMax wordt in de hele wereld al gebruikt om de moeilijk te bekabelen gebieden te voorzien van hoge snelheid internet van 40 Mb/sec. Vele malen sneller dan de huidige ADSL netwerken in de kernen van de gemeente Bronckhorst en meer dan voldoende voor Office applicaties.

Hoe is de gemeente Bronckhorst bezig met haar ambitie van 2030?
De coördinator Glasvezel heeft verbazend geconstateerd dat de gemeenteraad van Bronckhorst een wethouder fiat heeft gegeven om in strijd met haar ambitieprogramma en tegen alle wetten van economische haalbaarheid in, een project te starten dat voorziet in de aanleg van glasvezelkabel uitsluitend in buitengebieden. “Als voorbeeld: De kosten om een boerderij op een afstand van 100 meter van de glasvezelbackbone aan te sluiten bedragen volgens Glashart, de grote bouwer van glasvezelnetwerken in Nederland, al gauw 30.000 euro’s,” weet hij. “Deelnemers gaan die aansluitkosten niet betalen en de terugverdientijd zou eerder eeuwen dan decennia bedragen. Bovendien is kleinschaligheid van een netwerk geen uitnodiging aan providers om daar onder concurrerende condities, diensten te willen leveren.” Als gevolg hiervan zouden bovendien de voorschriften van de toezichthouders Opta en NMA in gedrang komen als niet de vereiste drie providers binnengehaald zouden kunnen worden, nodig voor concurrerende prijsvorming. De website van http://www.b3n-coopnet.nl/ staat al lang stil en het project loopt al 3 jaar achter op de doelstelling.
Ook de entreevoorwaarden lijken niet aantrekkelijk. Men moet 1000 euro neertellen voor toegang op dit netwerk en voor 50 euro lid worden van een coöperatie, die als eigenaar van het netwerk optreedt. Door gebrek aan deelnemers en sluitende financiering komt het project nog maar steeds niet van de grond.
Het vreemde is dat de volksvertegenwoordigers vrijwel geen informatie kunnen geven over de status van dit project. Ook voor het initiatief van burgers om in 4 kernen een glasvezelproject te ontwikkelen met de gerenommeerde bouwer Reggefiber vindt weinig gehoor. Toch zijn bij dit Glashartproject de voorwaarden wel gunstig. Gratis aansluiting, concurrerende prijzen voor af te nemen diensten op een data snelweg die tot 2000x meer capaciteit kan leveren.
Het is wenselijk dat de gemeente Bronckhorst de glasvezel ambities herdefinieert, gerelateerd aan de ontwikkelingen uit de markt en de behoefte van de burger.

De Coördinator van de initiatiefwerkgroepen Glasvezel in Hengelo Gld./ Keijenborg, Vorden en Zelhem,
Henk Vredegoor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: