Gepost door: Eulinkonline | 17 mei 2010

Een oprit van glasvezelkabel!


Op 17.05.2010 verscheen in het Contact:

Het glasvezelproject in de Bronckhorster kernen Hengelo, Zelhem en Vorden is gestart. Er zijn drie werkgroepen opgericht die aan het werk zijn om inwoners van de kernen te informeren over de voordelen van een glasvezelaansluiting op het internet en waarom het goed is om het nu te doen. Want eigenlijk liggen de interlocale ‘snelwegen’ van glasvezel er al jaren. De vertragende factor in het internet is de ‘oprit’ naar en van de snelweg, met andere woorden de aansluiting van meterkast naar locale centrale. Deze krijgt nu eindelijk ook ‘glasvezelsnelheid’.

In de kernen Hengelo Gld., Vorden en Zelhem is een begin gemaakt met het project glasvezel. Drie werkgroepen zijn druk bezig om de bewoners te informeren over de voordelen van breedband internet. Hiervoor worden informatieavonden gehouden en servicepunten geopend, waar iedereen vragen kan stellen.

Vroeger kwam de informatie binnen via twee getwiste koperdraad kabeltjes, 100 jaar geleden ontdekt door de Amerikaan Grahem Bell als uitvinder van de telefoon. In de 70er jaren werd de snellere coax-kabel gelntroduceerd. Het is bijna een wonder dat over beide soorten koperdraad verbinding naast telefoon, ook televisie, radio en internetdiensten plaatsvinden. Door de komst van High Definition (HD) televisie is de capaciteit van deze verbindingen opgesoupeerd. En dat terwijl er nog een veelvoud aan diensten klaar staat om ook via internet gedistribueerd te kunnen worden.

Al 20 jaar wordt glasvezel gebruikt voor het internetverkeer. In de wereld liggen inmiddels vele kilometers ‘snelwegen’ glasvezel met de bijbehorende satellietverbindingen. Grote bedrijven, bijvoorbeeld Reed Elsevier, hebben zelfs al deze 20 jaar een eigen ‘oprit’ van glasvezelkabel naar die grote datasnelwegen, die men ook wel backbone’s noemt. Zonder glasvezel had het internetverkeer nooit zo’n impact kunnen krijgen als het nu al heeft. Het is slechts het begin van stormachtige ontwikkelingen die gaan komen.

Op 19 april 2010 werd de aanleg van de grootste onderzeese glasvezel breedband kabel, het zogenaamde East African Submarine Cable System (Eassy), gestart in december 2009, langs de kust van Dar es Salaam, Tanzania afgerond. Na de testen in juli dit jaar, zullen 10.000 kilometer glasvezelkabel een betere internetverbinding tussen het continent Europa en Afrika met de rest van de wereld mogelijk maken.

Het consumentengebruik van internet vraagt inmiddels zoveel bandbreedte voor de dataoverdracht, dat de huidige koperdraadnetwerken tekort schieten. In Nederland worden de koperen CAI en telefoonnetwerken gebruikt om de data over te verzenden. Bijvoorbeeld HD televisie kan op dit moment daarom alleen met beperkte kwaliteit doorgeven worden. Ook het verzenden van beelden van de ene gebruiker naar een andere gebruiker gaat zeer traag. Het uploaden gaat over een smal paadje en het downloaden over een verkeersweg. Bij glasvezelnetwerken gaat het verkeer in beide richtingen even snel. En daarmee gaat een gigantische wereld van nieuwe diensten open, waarvan de samenleving veel profijt gaat krijgen. Vooral toepassingen met livebeelden erbij zullen daarvan profiteren. Denk hierbij aan diensten zoals beveiliging, toezicht in zorgsector, sociale contacten in de buurt, digitale schoolboeken of lessen op afstand etc. In opdracht van Kennisnet, een organisatie die op ict-gebied ondersteuning en advies geeft aan het onderwijs, onderzocht het Kohnstamm Instituut het gebruik van computers bij wiskunde, spelling en begrijpend lezen. Aangetoond werd dat ict en het gebruik van het digitale schoolbord bijdraagt aan het plezier in het geven en krijgen van onderwijs.

Het plan van Staatssecretaris Heemskerk is om in 2020 in heel Nederland een glasvezelnetwerk te hebben gerealiseerd. Er wordt bij de lagere overheden op aangedrongen om de huidige netwerken te vervangen. Het compleet nieuwe glasvezelnetwerk, zo wordt gesteld, is een oppepper voor de sociaal economische structuur van Nederland.

En al is 2020 nog ver weg, het is goed om nu al aandacht te hebben voor de mogelijkheid om glasvezel in de kernen te laten aanleggen. In 2009 had nog maar 2,5% een glasvezelaansluiting vanuit de meterkast naar de locale centrale. De animo stijgt explosief en de prognose is om in 2011 Nederland voor een derde met glasvezel te hebben aangesloten. Het verglazen van Nederland kan natuurlijk niet overal tegelijk plaatsvinden. Nu de wachtrij nog niet zo lang is, stellen de werkgroepen in Hengelo Gld., Vorden en Zelhem, is het tijd om over te stappen naar glasvezel.

Het kost wel veel geld. Maar grote gerenommeerde marktpartijen willen erin investeren als er voldoende animo is. De voorwaarde in de projekten Hengelo, Zelhem en Vorden is dat als minimaal 40% van het aantal woningaansluitingen per kern overstapt op glasvezel, het uit kan.

Voorinschrijving heeft overigens nog een bijkomend voordeel: de aansluitkosten en overstapkosten naar de glasvezelprovider vervallen dan. Dat wil niet zeggen dat niemand later toch mee kan doen, want overal zullen tot de woningen de kabels gelegd worden. Later aansluiten gaat circa 350 euro kosten.

Om de inwoners van de drie Bronckhorster kernen, Hengelo Gld., Vorden en Zelhem te informeren over het plan en de andere voordelen bij overstappen op glasvezel , worden er door de werkgroepen informatieavonden georganiseerd op 17 en 20 mei in Hengelo Gld., 18 en 19 mei in Zelhem en 25 en 31 mei in Vorden. Daarnaast worden, eveneens in de drie kernen servicepunten geopend: op 21 mei in Zelhem, 22 mei in Hengelo Gld. en 28 mei in Vorden. Zie hiervoor de advertentie in dit blad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: