Gepost door: Eulinkonline | 30 mei 2010

Volle zaal bij Hotel Bakker


Op 30.05.10 verscheen in het Contact

Vorden – In de Zaal van Hotel Bakker verzamelden zich dinsdag 25 mei jl. circa 160 mensen, die gelnteresseerd waren in de informatie over het glasvezelproject. De avond was georganiseerd door de initiatiefgroep van Vorden en werd geopend door de spreekstalmeester van de werkgroep Vordenopglasvezel, de heer Marcel Leferink. Gastspreker was mevrouw Johanna Prick, gemeenteraadslid voor D66 en inwoner van Vorden.

De heer Marcel Leferink opende de avond en gaf het woord aan Johanna Prick. Zij woont in Vorden en zit voor D66 in de gemeenteraad van Bronckhorst. “U bent hierheen gekomen om u te laten informeren over de mogelijkheden van een glasvezelaansluiting naar uw woning of naar uw bedrijfspand,” begint zij. “En wat ik u wil vertellen is waarom ik vanuit mijn politieke achtergrond voor een snelle internet verbinding ben.”
Zij noemde zomaar enkele van de punten uit het programma van haar partij: onderwijs, een leven lang leren, innovatie en ondernemerschap, zaken die gebaat zijn bij de nieuwste technologie. Met daarnaast eveneens de ontwikkelingen in de zorg en de overheidsdienstverlening.
“Door te vernieuwen, te hervormen en te investeren wil D66 van een verzorgingsstaat naar een ontplooiingsmaatschappij: mensen moeten hun eigen kracht ontdekken. Zoveel mogelijk zelf doen. En het dan pas aan een ander of aan de overheid vragen. Wat mensen voor zichzelf en anderen kunnen doen is veel belangrijker en effectiever dan wat de overheid kan doen. U bent bezig om zelf initiatieven te ontwikkelen om glasvezelkabel binnen uw bereik te krijgen. En dat past naadloos binnen de visie van D66. Het is ook de snelste weg om glasvezelkabel aangelegd te krijgen, Want de strategie van de kabelexploitant is: beginnen bij de basis: bij u, de toekomstige gebruiker.”
Die strategie is mogelijk omdat de gemeente de aanleg van deze kabels in principe moet gedogen, dit staat in de telecommunicatiewet. Gemeentes werken uiteraard wel samen met de kabelexploitant, maar dan gaat het vooral om de planning van het grondwerk en de plaatsing van schakelkasten. Voor de vraag of glasvezel wordt aangelegd gaat het er buitengewoon democratisch aan toe: dit kan als 40% van de huishoudens meedoet.
“In de initiatiefgroep hebt u enthousiaste en deskundige voortrekkers. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij ook u enthousiast zullen weten te maken voor dit project, waar u als burger uw voordeel mee kunt doen, maar waardoor ook de gemeente aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor nieuwe ondernemers,” besluit Johanna Prick.
Glashart volgde hierna met een uiteenzetting over glasvezel, waarna in groepjes nog volop werd nagepraat. Een schotelbezitter zag het overstappen op glasvezel niet zitten als een meerwaarde. Maar de introductie van web tv die aanstaande is, zal ook de satellietbezitters in verlegenheid gaan brengen.
Ook maakte men bezwaar dat bij overstappen op andere providers weer gewisseld moet worden van email adres. Dat is inderdaad nodig, maar het hosten van een eigen domein met e-mailadressen is hiervoor een oplossing op langere termijn. Een van de drie providers denkt er overigens aan deze service gratis te gaan aanbieden bij het afsluiten van een contract.

De tweede informatieavond in Vorden vond plaats op 31 mei, eveneens bij Hotel Bakker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: