Gepost door: Eulinkonline | 7 juni 2010

Herman van Voorst, regiomanager Reggefiber Rijssen


Op 07.06.10 verscheen in het Contact:

Het nieuwe kantoor van Reggefiber in Rijssen.

Op zo’n 30 plaatsen in Nederland wordt momenteel gewerkt om glasvezel aan te leggen naar huizen van particulieren, het zogenaamde Fiber-to-the-Home. Het project wordt Glashart genoemd. Regiomanager Herman van Voorst zetelt in het schitterende kantoorgebouw in Rijssen.

Herman van Voorst is de man van het eerste uur bij Reggefiber. “Woningcorporaties in het oosten van Nederland: Portaal, De Woonplaats, Domein en Helpt Elkander in Nuenen, zijn de grondleggers van de glasvezeldiensten,” zo vertelt hij. Zij hadden de visie om hun bezit in de markt te zetten met een meerwaarde, een houdbaarheid van 40 jaar, door naast vaste voorzieningen als een deurbel en een aanrechtblokje, ook een glasvezelaansluiting op het grote wereld wijde web toe te voegen. “Ik kom uit de woningcorporatiewereld. Enkele woningcorporaties in het oosten van het land hebben het project glasvezel als ultieme kans gezien naar de toekomst toe om hun woningen levensbestendiger te maken. Economisch motiverend maar ook sociaal maatschappelijk,” spreekt Herman van Voorst uit ervaring. “Alles wat ze bouwen is over een termijn van veertig jaar bekeken en geanalyseerd. Het moet veertig jaar staan. De demografische ontwikkelingen in die komende jaren wijzen naar: een dubbele vergrijzing en het nominaal slinken van de arbeidsmarkt.” Een woningcorporatie moet daar bij het maken van keuzes ernstig rekening mee houden.
In de woningbouwsector had niemand ervaring met aanleg van kopernetwerken, laat staan van glasvezelnetwerken. Ze gingen dus niet gehinderd door kennis aan de slag. Dat werd een fiasco, omdat er veel meer aan vast zit dan het graven van wat sleuven om een kabel in te leggen. “Het is in feite een grote logistieke operatie waar Volker Wessels wel kaas van heeft gegeten. Eerst werden we aangezocht als investeerder in dit risicodragende spul, maar al gauw namen we als ervaren bouwconcern ook de aanleg van haperende projecten over. En zo zijn wij, ben ik, in glas terechtgekomen.”
Het doel om een positie te veroveren op de Nederlandse telecommarkt, lukte. Onder de paraplu van de holding Reggeborgh ontstond Reggefiber in 2005, welke een glasvezelnetwerk bouwt naar elk huis, Fiber-to-the-Home. Onder de naam Glashart legt Reggefiber een landelijk glasvezelnetwerk aan.
De conculega’s kabelexploitanten keken wat meewarig naar ‘die sleuvengravers uit Rijssen’ die een paar huisjes van glasvezel zouden voorzien. “Afgelopen januari hadden we er 500.000 aangesloten,” lacht Herman van Voorst erom. “En daar komen er dit jaar 200.000 bij, volgend jaar 350.000. Je wordt nu voor vol aangezien in de markt. Wij zien het bouwen en beheren van glasvezelnetwerken als een nieuwe vorm van vastgoedbeheer.”
Reggefiber is in Nederland de enige bouwer en eigenaar van FttH glasvezel infrastructuur. Hier staat de Telecom industrie onder overheidstoezicht van de Opta. De NMA is het instituut dat let op de regelgeving van de economische mededinging. Daarom vroeg Reggefiber dan ook meteen aan de Opta om voor hun bedrijf bindende voorschriften af te spreken. Opta gereguleerd is immers ook voor de consument een soort kwaliteitslabel. “Hoe gaan we met het netwerk om, hoe wordt het verhuurd, aan wie wordt het verhuurd en onder welke voorwaarden. De Opta ging zelfs een beetje verder. Die heeft bepaald wat wij mogen verdienen.” Reggefiber snapte onmiddelijk dat het beter is om te pronken met het predikaat: ‘Wij zijn Opta en NMA gereguleerd’ dan mooie sier te maken met ‘Wij zijn de enige glasvezel netwerkbouwer in Nederland’.
Na goedkeurig van Opta en NMA vormden KPN en Reggefiber, voorheen nog concurrenten, vanaf 19 december 2008 een joint venture met 41% kapitaaldeelname van KPN. ”Wij van Reggefiber zien het als een eer dat KPN, met een gevestigde naam in de Telecom industrie en met 150 jaar ervaring, vertrouwen stelt in jouw organisatie.”
Mondiaal is de tendens dat steeds meer nutsbedrijven hun activiteiten ontvlechten in beheerorganisaties van infrastructuur en daarop geënt de dienstensector, om ondernemingsrisico te spreiden. Ook KPN bezigt die bedrijfsstrategie. Zo is voor aanleg van glasvezelinfrastuctuur het investeringsniveau hoog en het beheer van een glasvezelnetwerk daarom heel anders dan bij koper netwerken. KPN participeert in meerdere bedrijven, zo nu ook in Reggefiber.
Mensen die over een glasvezelaansluiting navraag doen, missen KPN in het verhaal. Er zijn drie providers, maar geen KPN erbij. “Als wij een netwerk bouwen, stel dat het doorgaat, dan zijn wij verplicht zes weken daarvoor om alle providers in Nederland aan te schrijven. Dat is bij Opta geregeld. Het kan zijn dat KPN nu niet meedoet, maar later toch wel.”

De eerste aanzet voor aanleg van glasvezel in een kern wordt gedaan door een initiatiefnemer en een daarna opgerichte werkgroep. Met vraagbundeling zal 40% marktaandeel moeten worden verkregen van consumenten die bereid zijn over te stappen van koper naar glasvezelnetwerken. Lukt dit dan beslist de directie van Reggfiber of zij de uitrol van het netwerk gaat financieren. “Als de norm, de 40% binnengehaald is, gaat het bijna altijd door,” zegt Van Voorst.
De naam Glashart is in het leven geroepen als uniek label, om naar de consument toe duidelijkheid te scheppen. Alle betrokken partijen, zoals aannemers, onderaannemers, ingenieursbureaus en anderen gebruiken deze naam.
Reggefiber is onlangs in het nieuwe pand getrokken, dat 8 juni wordt geopend door Prins Willem Alexander. Het is een bijzonder fraai gebouw waarin de gevel duidelijk de contouren laat zien van een uitwaaierende glasvezelbundel. Het gebouw heeft een enorme lichtinval wat de synergie met glasvezel extra benadrukt. “We hebben nog meer lokaties. Onder meer in Baarn en Eindhoven, van daar uit worden de lokale activiteiten aangestuurd.”
Het bedrijf huurt het gebouw, wat speciaal voor Reggefiber is ontworpen en gebouwd. “Wij gingen naar investeerder Reggeborgh om een pand te huren voor een lange termijn, ” legt Herman van Voorst uit. “En toen wilden ze het wel voor ons bouwen.” Er werken 110 mensen in het bijzondere gebouw.
Glashart heeft momenteel 30-35 projecten tegelijk in uitvoering onder begeleiding van 20 projectmanagers. Deze projecten lopen niet synchroon. Het is daarom mogelijk ergens een project op te starten en elders weer een duw te geven aan een project in ontwikkeling.
De medewerking van de overheden is heel wisselend. Onbekend is onbemind, is soms wel van toepassing. Toch doen ze hun best voor het ontwikkelen van draagkracht. “Als een project op beginnen staat, zijn de overheden allemaal opgeschakeld. Het bouwen kan dan in goede harmonie plaatsvinden.”
“Er liggen al jaren heel veel glasvezelnetwerken voor Telecom aanbieders als Ziggo, UPC en KPN. Dit betreft allen de hoofdverbindingen in glas tussen centrales en interlokale verbindingen. Zelfs tot overzee. Maar de investering voor glasvezel van de centrales naar de woonhuisaansluiting bedraagt 80% van het totale netwerk. Dat is kapitaalvretend en naar mijn weten doet niemand dat. Reggefiber is de enige die fijnmazig glasvezelnetwerk naar iedere woning beheert en exploiteert. En bouwen doen aannemers.”
Er liggen al vele kilometers glasvezel in de grond. Vroeger dacht men dat slechts één signaaltje over een glasvezel kon. Tegenwoordig kunnen er wel een miljoen telefoongesprekken gelijktijdig over een glasvezel, welke de dikte heeft van een menselijke haar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: