Gepost door: Eulinkonline | 13 juni 2010

Start Glasvezelproject in Keijenborg


Op 13.06.10 verscheen in het Contact

Keijenborg – In het Dorpshuis De Horst van Keijenborg werd 7 juni jl. een succesvolle informatieavond gehouden over glasvezel. De heer Herman van Voorst van Reggefiber, vertelde nauwgezet over het nut en de mogelijkheden van dit Glashart project.

Secretaris van Stichting Dorpsraad Keijenborg e.o., Ria Hartelman, verwelkomde de aanwezige dorpsgenoten en gaf het woord aan de heer Herman van Voorst van Reggefiber. Het bedrijf is gevestigd in Rijssen en is het enige in Nederland dat investeert in fijnmazig glasvezelnetwerk, glasvezel wat daadwerkelijk in de huizen wordt gebracht: Fiber-to-the-Home, FttH.
Reggefiber heeft, onder de naam Glashart al vele huizen van glasvezel voorzien. “Woningcorporaties waren de eersten die initiatief toonden om glasvezel als voorziening in hun huizen aan te willen leggen,” legt Herman van Voorst uit. “Zij waren bang dat als zij de huizen niet voorzagen van fatsoenlijk breedband, deze minder aantrekkelijk en minder makkelijk verhuurbaar zouden zijn. Een vooruitziende blik.”

Glasvezel maakt haarscherp digitaal tv mogelijk en in de toekomst ook HD en 3D tv. “Daar heb je fatsoenlijk breedband voor nodig,” aldus Van Voorst. “Los van televisie is er ook nog het versturen en ontvangen van digitale informatie via internet, waarvoor de behoefte groeit. Elke acht, negen maanden verdubbelt de vraag naar digitaal breedband. Glasvezel is het transportmiddel van de toekomst en er is geen deskundige die daaraan nog twijfelt.”

Omdat het heel kostbaar was, werd glasvezel niet zomaar overal aangelegd. Toch bestaat het al meer dan 30 jaar. Door de toenemende behoefte wordt meer glasvezel uitgerold en zakken de prijzen. Toch werkt Glashart met het principe van vraagbundeling, wat betekent dat ze eerst willen weten of er een percentage van 40% van de huishoudens voor elke kern afzonderlijk, daadwerkelijk bereid is mee te doen. Want om overal glasvezel aan te leggen en vervolgens risico te lopen dat het niet gebruikt wordt, maakt de aanleg toch te kostbaar. De stoepen moeten tenslotte wel open voor een geul waar de kabel wordt ingelegd. Van stoep tot huis wordt de kabel onder de grond door ‘geschoten’, dus de plantjes kunnen blijven staan. Omdat de centrale in Hengelo Gld. komt te staan, betekent het dat als Hengelo geen 40% haalt, Keijenborg ook geen glasvezel krijgt, ook al heeft het zijn 40% wel gehaald.

De glasvezel wordt tot in huis aangebracht, het kastje is zo groot als een melkpak. “Het in huis liggende, redelijk tot goede, kopernetwerk kan vervolgens worden gebruikt. Koper is in staat om terra’s aan informatie te versturen, ook twee kanten uit,” legt Van Voorst uit. “Het nadeel, het probleem zelfs van koper is, dat als het lengte krijgt, dus langer dan 50-60 meter, er een remmende werking optreedt en de snelheid achteruit keldert.”
Reggefiber verhuurt het aangelegde glasvezelnetwerk, waarbij de Opta regels heeft opgesteld. “We hebben een open netwerk, dat wil zeggen dat elke dienstenaanbieder onder dezelfde voorwaarden op onze netwerken kan. Er is zo een optimale concurrentie mogelijk op dienstenniveau en zijn consumenten het beste af, want bedrijven gaan concurreren op prijs en kwaliteit.” Onder de basisdiensten vallen radio, televisie, internet en telefonie. De verschillend samengestelde pakketten, hebben verschillende prijzen per maand. Deze avond waren de providers KickCL en Concepts ICT aanwezig. Ook Lijbrand is een partij.

Diensten die niet commercieel zijn, zoals mantelzorg, veiligheid, onderwijs, thuiswerken en meer, worden straks in de praktijk te kostbaar en zullen op afstand gaan plaatsvinden. “Wij hebben al afspraken daarover met de zorgverzekeraars en die netwerken worden daarvoor beschikbaar gesteld.” Tenslotte werden enkele vragen gesteld, zoals over de risico’s bij het faillissement van een provider, of de routers nog kunnen worden gebruikt en hoe met storingen om te gaan. Hiermee sloot Herman van Voorst zijn verhaal af.

Om de na de informatieavond gerezen vragen over glasvezel, de providers en de te kiezen services te kunnen beantwoorden, zijn in de kernen glasvezelservicepunten ingericht. Dit zijn DPC Solutions in Zelhem, DutchPC in Vorden en Expert Arendsen in Hengelo Gld.. Daar kan ook hulp worden geboden bij het invullen van de formulieren.

Op de websites www.vordenopglasvezel.nl, www.hengelopglasvezel.nl en www.zelhemopglasvezel.nl is volop informatie te vinden, binnenkort eveneens op de site van de Stichting Dorpsraad Keijenborg e.o.,
www.keijenborg.info.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: