Gepost door: Eulinkonline | 15 november 2010

Bouw start in januari 2011


Op 15.11.10 verscheen in het Contact:

Bronckhorst – Na een intensieve periode van bijna een jaar werkgroepbesprekingen, informatieavonden voor bewoners en inschrijfperioden in servicepunten is het in Vorden, Hengelo Gld., Keijenborg en Zelhem zover: de schop gaat in januari 2011 de grond in. Het werk van Reggefiber Sales en Marketing projectleider Henk Holtrigter zit erop. Hij gaat nieuwe werkgroepen begeleiden, verderop in de Achterhoek. De bouw van het glasvezelnetwerk in Bronckhorst wordt gecoördineerd door projectmanager Janroel Salomons.

Henk Holtrigter ondersteunde de werkgroepen in Bronckhorst en leidde de meeste informatieavonden in de kernen. Nu het aantal benodigde abonnees, 40% van de inwoners van de genoemde kernen, is behaald, heeft hij afscheid genomen van de werkgroepen. De bouw van het glasvezelnetwerk zal worden gecoördineerd door projectmanager Janroel Salomons, eveneens van Reggefiber.
Janroel werkte 20 jaar bij een bedrijf dat allerlei diensten levert aan Telecompartijen in Nederland en ver daarbuiten. Met die ervaring ging hij drie jaar geleden naar Reggefiber. “Ik ben in Almere aan de slag gegaan. De gemeente Almere maakte beleid van glasvezel, stelde iemand daarvoor aan en vond partner Dik Wessels, waar een contract uitkwam.”

Reggefiber maakte een enorme groei door. Waren er drie jaar geleden rond de 20 werknemers, nu zijn het er tegen de 250. Het bedrijf timmert aardig aan de weg in de Achterhoek. Glashart, het Fiber to the Home, FttH project, realiseert zich overigens best dat door de 3000 abonnementen die ze hebben verzameld in de gemeente Bronckhorst, er iemand anders inlevert.

“Henk Holtrigter noemde de Achterhoek ook de Voorhoek. Dat vond ik wel aardig gevonden,” lacht Janroel. “De Reggefiber ambitie is om heel Nederland te verglazen. En dan hebben we het over de verstedelijkte gebieden. Zelfs het platteland zou wel kunnen, maar dan is er subsidie nodig, anders is het niet op te brengen. Dan krijg je het niet rendabel.”

Er viel na de drukke periode van het inschrijven voor een glasvezelaansluiting een stilte. “Inderdaad, dat is zo. Dat is wel vervelend,” weet Janroel. “Maar we zijn nu met de gemeente in bespreking over kosten, want we gaan 120 kilometer graven, inclusief de ring. De aannemer is gevonden in VolkerWessels en verschillende businesscases zijn gemaakt, waarvan de beste is gekozen en we hebben nu een planning.”

In Velswijk loopt het project een paar weken. Er zijn 40% abonnementen binnen, maar ze moeten naar de 80%. “Het is voor die mensen nu of nooit. Het is heel bijzonder dat we zo’n kleine kern gaan verglazen,” weet Janroel Salomons. “Als wij daar geen buizen voor meeleggen, dan geloof ik niet dat het ooit nog gaat gebeuren. We moeten hier langs graven dus de kosten worden al gemaakt.”

Begin 2011 wordt het een drukte van belang op straat. “Het zijn graafploegen die door de kern trekken. Een zo’n ploeg bestaat uit een minikraantje met een machinist, daar staat een voorsteker voor, er zijn twee stratenmakers bij en twee of drie mensen die de kabels trekken. Zo’n ploegje bestaat dus uit een man of zeven. We gaan maximaal met vier ploegen in een kern werken. Dat betekent dat er rond de dertig mensen rondlopen. Want er zijn ook twee mensen die de tuinboringen maken.”

De schakelkasten, de Point of Presence, POP’s genaamd, zijn 6 bij 2,5 meter en 3 meter hoog. Zij worden in de kernen geplaatst, daar waar ze niet of nauwelijks opvallen. Het zijn knooppunten in het netwerk waar de apparatuur zoals modems en servers van de internet providers staat. De eerste wordt geplaatst in week 2 van 2011 en de CityPOP in week 8. In Vorden is de kast 9 bij 3 meter, omdat daarin meer techniek moet worden geplaatst, zoals de voeding.

Vanaf een POP gaat een 96-voudige kabel naar een Distributie Punt. Omdat per woning 2 glasvezels benodigd zijn, worden daar rond de 44 woningen mee aangesloten. De 2-voudige kabels gaan van het DP naar de Fiber Termination Unit, FTU, in de woning. Deze FTU is de verbinding tussen het glasvezelnetwerk en de Network Termination Unit, NTU, het apparaat dat toegang verschaft tot het thuisnetwerk van de eindgebruiker.

“Het is wel leuk om te weten dat van de 96-voudige kabel 200 kilometer wordt aangelegd en van de 2-voudige kabel maar liefst 950 kilometer,” rekent Janroel voor. “Dat betekent dat er 22 miljoen meter glasvezel voor vier kernen nodig zijn.”

Vier tot zes weken voor het graven, wordt een informatiepakket naar de bewoners gestuurd. De mensen die dan nog geen abonnement hebben afgesloten, wordt gevraagd om toestemming te geven zodat in ieder geval de tuinboring kan worden gemaakt en de kabel op rol voor de gevel gelegd. Van iedereen wordt een reactie gevraagd, ook als mensen geen glasvezel willen. De administratie moet kloppen.
Een week voordat de aannemer echt gaat graven stuurt hij een ‘graafbrief’ rond, met de waarschuwing op welke dag ze beginnen. Dat is al vanaf 7.00 uur en belangrijk om te weten. Want auto’s die op de oprit staan, kunnen niet meer weg zodra de tegels zijn gelicht. Daar wordt ‘s maandagsochtends mee begonnen en vrijdagsmiddags is alles weer dicht. Heel vaak is een geul met twee dagen weer dicht. De overlast is dan niet zo heel groot.

Na een paar weken wordt gestart met het Huis Aansluit Proces, HAS. De mensen krijgen een voorstel wanneer het bedrijf langs wil komen en kunnen telefonisch afspraken worden gemaakt. Zodra de FTU wordt geplaatst, wordt deze gelijk geactiveerd en hebben de mensen binnen een paar uur hun diensten.

DE PLANNING 2011
Civiel Vorden van week 2 t/m 21, HAS, van week 13 t/m 25.
Civiel Hengelo van week 2 t/m 23, HAS van week 14 t/m 29, inclusief Keijenborg.
Civiel Zelhem van week 23 t/m 43 (hierin vakantieperiode), HAS van week 33 t/m 46.
HAS snelheid zal zijn vier ploegen met 8 HASsen per dag,
Ring tussen Vorden en Hengelo zal klaar zijn in week 7.
Ring tussen Hengelo en Zelhem zal klaar zijn in week 22.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: