Gepost door: Eulinkonline | 30 november 2010

Glasvezel of Kabel


Sinds Glashart de bewonersinitiatieven heeft omzet naar glasvezelprojecten, is de concurrentiestrijd weer helemaal losgebroken. De belangen om glasvezel aan te leggen is bij elke partij aanwezig, de kosten dat dit met zich meebrengt heeft elke partij elke keer gas terug laten nemen. Gelukkig is Vorden, Hengelo, Zelhem, Keijenborg (en Velswijk) in de trein gesprongen. En krijgen deze kernen glasvezel.

KPN heeft in een eerder stadium geprobeerd om deze investeringen vorm te geven (rond 2007).Zij zijn hiermee gestopt, na het bericht dat het Docsis 3 (bij de kabel) technisch mogelijk was. Met Docsis 3 maken de kabelaars het Europese telecombedrijven als KPN lastig om rendabel te investeren in glasvezelnetten. Een gedachte zou kunnen zijn dat KPN een belang in Reggefiber (Glashart) heeft genomen om het risico te spreiden, of zelfs een andere koers te varen.

Rond de jaren 70 kwam de kabel in opmars, in Bronckhorst is deze kabel tegenwoordig eigendom van UPC.

UPC haar netwerk bestaat inmiddels voor 97% uit glasvezel.  Dit is dus tot de zekere hoogte juist,het is tot de verdeel huisjes in de wijken (Fiber to the Curb, FttC). En daarmee vermoedelijk de `goedkoopste´ oplossing om haar netwerk te upgraden tot de eisen van tegenwoordig, met daarmee gebruikmaking van hun eigen netwerk. Verdere uitrol van glasvezel tot in de woning zal een te dure investering worden, zeker nu Glashart deze investering voor haar rekening neemt.

Opkomst Telefoonlijn:

Door de opkomst van de digitalisering, ontstonden er ook nieuwe gebruiksmogelijkheden voor consumenten. Steeds meer consumenten kregen beschikking over internet. Dit verliep via een relatief trage inbelverbinding, waarbij werd ingebeld op een telefoonnummer, en de lijn daarbij bezet was. ISDN bood hiervoor een oplossing. Naast het feit dat er meer data over deze lijn kon gaan, werd het mogelijk om zowel te bellen als te internetten. ISDN was tijdelijk een oplossing, maar hiervoor had  men 2 telefoonlijnen in gebruik. Met ADSL bleek dit niet meer nodig, omdat ADSL via het traditionele kopernetwerk verloopt. Bij gebruik van ADSL door de afnemer is alleen het dataverkeer (internet) digitaal; het audiosignaal is nog steeds analoog.

Verdere ontwikkeling van deze koperen telefoonkabel:

ADSL  naar ADSL2, ADSL2+, VDSL, VDSL2. Er zit een nadeel aan de telefoonlijn, hoe verder van de centrale hoe meer verlies aan snelheid.

Voorbeeld: VDSL2  zou een theoretische  snelheid van 100Mbit kunnen bereiken, maar deze wordt  snel minder naarmate men verder van de wijkcentrale woont.

Opkomst bellen via de kabel:

Er is ook een techniek ontwikkeld die gebruik maakt van het bestaande kabelnetwerk (coax) voor het distribueren van spraak en data . De telefoniesignalen worden digitaal verzonden, samen met de beeldinformatie van de televisiekanalen. Het bestaande kabelnetwerk leent zich goed voor het opwaarderen tot hogere snelheden. Hierdoor werd het mogelijk om te bellen via de kabel.

Ook deze heeft zich ontwikkeld naar de tijden van tegenwoordig, en heeft t.o.v. ADSL een voorsprong. In Bronckhorst is de aanbieder UPC, en deze heeft het netwerk in eigen beheer. UPC investeert niet in glasvezel tot in huis, omdat het beschikbare netwerk dan kan worden afgeschreven. Mocht UPC de boot missen, voorspel ik dat UPC ook als provider op de glasvezel gaat verschijnen.

UPC zelf denkt dat de investeringen tot de verdeelhuisjes afdoende is voor de toekomst. Het nadeel hiervan is dat de trechter dan gaat werken. Je moet je een voorstelling kunnen maken dat het signaal vanuit een verdeelhuisje door één kabel naar de huizen wordt getransporteerd, waardoor de max bandbreedte per huis een stuk minder gaat worden, als er veel huizen aangelsoten zijn. Tevens is een nadeel dat de bandbreedte a-symetrisch is, dat wil zeggen dat de downloadsnelheid en uploadsnelheid verschilt van elkaar. Dit is logisch dat ze dit doen, om de downloadsnelheid hoog te houden.

Snelheid

Inmiddels is kabel internet qua stabiliteit en snelheid superieur aan ADSL, maar ondergeschikt aan glasvezel. Kabel internet providers maken gebruik van technieken waardoor zelfs heel hoge downloadsnelheden gerealiseerd kunnen worden; EuroDOCSIS-standaard (3.0), waarmee de snelheden van glasvezel overtroffen worden. Snelheden tot 400 Mbps zijn mogelijk. Dit geldt dan als één huis aangesloten is. UPC zal deze theoretische snelheid niet doorgeven naar de huizen, afhankelijk van het commercieel beschikbare abonnement. Tevens zal UPC de bandbreedte “knijpen” om problemen in de wijk te voorkomen. (hier komt dan de trechter in beeld).

Opkomst Glasvezel:

Het digitaliseren van het telefoonnetwerk hield in, dat er voor het telefoonverkeer tussen telefooncentrales vaak glasvezelkabels werden gebruikt. Glasvezels zijn haardunne, buigzame vezeltjes van zeer zuiver en helder glas. Lichtflitsen kunnen met bijna de lichtsnelheid door glasvezel reizen, zonder dat ze veel verzwakken. De signalen zijn ongevoelig voor ruis, zodat ze onbeschadigd aankomen. Met glasvezel zijn veel hogere data-snelhedenmogelijk dan over het traditionele kopernetwerk. Omdat de vraag naar het versturen en ontvangen van data toeneemt, worden er, o.a. in het initiatief in onze gemeente, initiatieven ontplooid om glasvezelkabel ook tot in de meterkast te leggen. Dit staat bekend als Fiber to the home (FttH) en Fiber to the Building (FttB). Deze glasvezel heeft als voordeel dat download en upload snelheid gelijk is aan elkaar (Symetrisch).

Reggefiber heeft in februari 2010 haar mogelijke snelheid verhoogd naar 1Gbps (Gigabit per seconde). In Bronckhorst geven de providers max. 100Mbit  (zie uw afgesloten abonnement)

Theroretisch zou glasvezel nog onbeperkt zijn in haar mogelijkheden qua snelheid.

Glasvezel in 2020

In 2020 zou het superieure glasvezel zelfs standaard een snelheid van 1 gigabit per seconde gaan bieden. Maar houdt u zich vast: Onderzoekers schatten de theoretische capaciteit van een enkele glasvezel op circa 150 Terabits per seconde (= 150.000 Gigabits per seconde = 150.000.000 Mbps). Bent u er nog? Ontwikkelingen als HDTV en HD gaming, dus televisie en games met een hoge resolutie, zullen natuurlijk vele malen aantrekkelijker zijn door de komst van glasvezel. Complete films in DVD-kwaliteit downloaden zou in een fractie van een paar seconden gebeurd moeten zijn.

Snelheidsrecords op glasvezelnet

Rond Oktober 2000 breekt Siemens een snelheidsrecord met glasvezel. Wetenschappers van Siemens zijn erin geslaagd over 50 kilometer is er data verstuurd met een snelheid van 7.04 Terabit per seconde (Tbit/s). Deze test ging over een relatief korte afstand.

Rond februari 2002 hebben wetenschappers van Mitsubishi Electric data met een snelheid van 1,3 (Tbit/s) door een glasvezelkabel gestuurd over een totale lengte van 8400 kilometer.

Rond oktober  2010 is in Frankrijk door medewerkers van Bell Labs een nieuwe poging geslaagd. In een laboratorium in het Franse Villarceaux verstuurden medewerkers van Bell Labs de inhoud van 400 dvd’s binnen een seconde over een afstand van 7000 kilometer. Dat meldt Alcatel-Lucent, moederbedrijf van Bell Labs, maandag. Als hier 4,7Gb Dvd´s bedoeld worden is de snelheid ongeveer 1,83(Tbit/s)

Toch zijn er berichten dat glasvezel niet ongelimiteerd is, maar vergeleken met de kabel is dit te verwaarlozen. Daarentegen werd dat in het begin ook van de kabel gezegd, de kabel is ook behoorlijk doorontwikkeld. Wat er nu aan testen op glasvezel gedaan zijn, zien er dus gewoon rooskleurig uit.

Advertenties

Responses

  1. […] een eerder geschreven bericht heb ik een poging gedaan wat duidelijkheid te krijgen omtrent Glasvezel en […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: