Gepost door: Eulinkonline | 10 januari 2011

Aanleg Glasvezel nog deze maand van start


10 januari 2011 verscheen in het Contact:

Bronckhorst – In 2010 hebben inwoners van Hengelo Gld., Vorden, Zelhem, Keijenborg en later ook Velswijk massaal ‘Ja’ gezegd tegen glasvezel. Het jaar 2011 zal in het teken staan van de bouw van het glasvezelnetwerk, ofwel: De spade gaat de grond in! Om te beginnen kwamen betrokkenen van Reggefiber, VolkerWessels Telecom, werkgroepleden, onderaannemers en leveranciers donderdag 6 januari bijeen voor de officiële Kick-off van het glasvezelproject. Voor de inwoners van de kernen Vorden en Hengelo Gld. waar de spade als eerste de grond ingaat, worden op dinsdag 18 en woensdag 19 januari startavonden gehouden.

De aanleg van glasvezel naar woningen in een aantal kernen in de gemeente Bronckhorst gaat beginnen. Tijdens de ‘Kick-off FttH Bronckhorst’, gehouden bij Arendsen Installatietechniek in Hengelo Gld. gaf salesmanager Henk Holtrigter het startsein. Aanwezig waren werkgroepleden van de verschillende Bronckhorster kernen, directieleden van Reggefiber en VolkerWessels Telecom en onderaannemers.
Henk Holtrigter verwelkomde alle betrokkenen van het glasvezelproject en blikte terug op het jaar 2010. Een jaar waar tijdens de informatieavonden de inwoners van de kernen Hengelo Gld., Vorden en Zelhem, met kort daarop Keijenborg en nog later Velswijk, werden geïnformeerd over de voordelen van glasvezel, voorgesteld aan de providers en op weg geholpen naar de servicepunten met medewerkers van Glashart, onder welke vlag het project vanuit Reggefiber werd gelanceerd. De verschillende acties, georganiseerd om de minimaal benodigde 40% aan contracten te behalen, wierpen hun vruchten af. “En nu zit mijn werk erop,” lacht Henk Holtrigter. “Ik draag het stokje over aan Janroel Salomons. Hij is verantwoordelijk voor de bouw.”

Janroel Salomons, projectmanager van Reggefiber is als opdrachtgever aan het project verbonden. VolkerWessels Telecom zal de bouw van het glasvezelnetwerk op zich nemen. Hiervoor is bij Arendsen Installatietechniek aan de Nijverheidsweg in Hengelo een projectlocatie ingericht.

Jos Brunninkhuis vertelde over VolkerWessels Telecom dat vaste, mobiele en draadloze netwerken ontwerpt, realiseert, onderhoudt en beheert. Een van de onderdelen is VolkerWessels Telecom FttH. Dit is een professionele speler in de Fiber-to-the-Home markt. “In Nederland zijn we begonnen in Nuenen met 8.000 woningen. Daarna werden onder andere Portaal, Geldrop/Mierlo/Best, Veghel, Amersfoort Nieuwland en Rijssen/Holten/Enter aangesloten. In Hilversum, Enschede en Amersfoort Noord zijn de werkzaamheden nog aan de gang.”

In Bronckhorst wordt nog deze maand gestart met de graafwerkzaamheden. Er zijn verschillende partijen betrokken bij het glasvezel project. Dit zijn de gemeente Bronckhorst zelf, Reggefiber, die nu nog onder de projectnaam Glashart werkt, Infra Concepts – Fiber Optic Solutions, VolkerWessels Telecom en de providers Com1, KickXL, Concepts ICT en Lijbrandt.
Graafwerkzaamheden starten op twee locaties tegelijk, namelijk Vorden en Hengelo en wel in week 3. Daar zijn per locatie vier civiele ploegen werkzaam, elk van zo’n zeven mensen. “De omvang van het werk in de gemeente Bronckhorst is in totaal 7873 woningen, waarbij 100 kilometer zal worden gegraven,” vertelt Jo Stinissen van VolkerWessels Telecom. “In Vorden worden 2427 woningen aangesloten, in Hengelo 2096, Keijenborg 470, Velswijk 129 en Zelhem 2751 woningen.”

Het wijkdistributiehuisje wordt in Vorden geplaatst in week 6, in Hengelo in week 2 en in Zelhem in week 12. Per 40 woningen zal eveneens een Distributiepunt, DP, worden geplaatst. Het blazen en lassen in deze kernen start vervolgens in week 8 en eindigt in week 25. In Zelhem gaan de werkzaamheden beginnen zodra Hengelo klaar is. De eerste aansluiting wordt opgeleverd in week 13, op vrijdag 1 april.

“Gedurende het werkproces is er voortdurend overleg met overheidsinstanties, de gemeente en de bewoners,” aldus Stinissen. “Er zullen per distributiepunt werkmappen aanwezig zijn en het schouwen vooraf zal heel precies worden uitgevoerd. Daarnaast voeren we een adequate controle op de uitvoering en levering en is veel aandacht voor kwaliteit, afspraken en veiligheid. De overlast voor de gemeente en haar bewoners moet zoveel mogelijk beperkt worden. Tenslotte zal iedereen blij zijn met het FttH glasvezelnetwerk.”

Janroel Salomons, projectmanager van Reggefiber memoreerde nog even kort over het Reggefiber ttH BV. De eigenaren Reggeborgh en KPN bouwen passieve netwerken, waaraan tot nu toe ruim 600.00 aansluitingen zijn aangelegd. “We bouwen nu nog onder de naam Glashart, maar dat zal toch op termijn verdwijnen en zal als Reggefiber worden gewerkt,” legt Janroel Salomons uit. “Reggefiber blijft eigenaar van de netwerken en verhuurt de lijnen aan de providers. Het is een OPTA gereguleerd Open Netwerk, waar voor de gemeente Bronckhorst Concepts ICT, Com1, Lijbrandt en KickXL hun diensten aanbieden.”

De aanleg van glasvezel neemt een enorme vlucht. “Het duurde voor de radio 38 jaar om 50 miljoen gebruikers te krijgen,” vertelt Salomons. “De televisie deed daar 13 jaar over, het internet 4 jaar en de iPod 3 jaar. Binnenkort hebben vele gebruikers het TV mozaïek op hun scherm staan.” Nieuw is een slank model van de Fiber Termination Unit, FTU, het kastje in de meterkast.
“Naar de bewoners toe zullen we goed communiceren. Als eerste komt er een aankondigingbrief, worden informatiepakketten bezorgd en volgen graafbrieven en informatiekranten,” vervolgt Janroel Salomons. “De bewonerskick-off zal per kern plaatsvinden om de planning te publiceren.”

De inloopavond in Vorden vindt plaats op dinsdag 18 januari 2011, van 19.00 – 21.00 uur in Hotel Bakker, Dorpsstraat 24 te Vorden. De inloopavond voor bewoners van Hengelo wordt gehouden op woensdag 19 januari 2011, van 19.00 – 21.00 uur, in Langeler Partycentrum, Spalstraat 5 te Hengelo.
Tijdens deze inloopavond komt de bouwer van het glasvezelnetwerk met de meest recente planning en kunnen bewoners zien wanneer hun woning wordt aangesloten op dit glasvezelnetwerk. Naast de bouwer zullen ook de service providers aanwezig zijn. Wie nog vragen heeft over de diensten, kan bij hen terecht. Het is eveneens nog mogelijk op deze avond in te schrijven voor een dienst bij een provider naar keuze en dus een gratis aansluiting op het glasvezelnetwerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: