Gepost door: Eulinkonline | 8 februari 2012

Glasvezel heeft de Toekomst


Er wordt mij regelmatig de vraag gesteld wat mijn mening is over glasvezel, zoals iedereen zou kunnen lezen ben ik groot voorstander van glasvezel. Dat neemt niet weg dat ik ook niet (altijd) tevreden ben over de kwaliteit die geleverd wordt.

Veel factoren zijn hier van cruciaal belang om de klant tevreden te houden.

Er zijn een aantal punten waar mijn ontevredenheid zich openbaart:

  1. Op dit moment zijn er (te) veel storingen op het netwerk, waarvan de oorzaak niet altijd bekend wordt gemaakt. Als deze oorzaak niet terug gekoppeld wordt, is ook voor mij het begrip voor deze aanloop problemen snel verdwenen.
  2. De snelheid welke wordt beloofd wordt in de meeste gevallen (als download snelheid) wel gehaald, maar het gevoel van veel gebruikers, dat de response tijd om een internetpagina te laden, regelmatig tekort schiet. Internet wordt op zo’n moment als zeer traag ervaren, veel oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen, uw computer instellingen kunnen hier debet aan zijn. Ik ben van mening dat deze problemen vaak bij de providers worden veroorzaakt. Deze hebben zogenaamde DNS servers waar namen van computers omgezet worden naar IP-adressen.  Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om uw standaard DNS instellingen aan te passen in uw eigenschappen van uw LAN verbinding, naar een alternatieve DNS server, bijvoorbeeld: de DNS servers van Google, of de OpenDNS servers hiervoor in de plaats in te stellen. In een later stadium zal ik hierover een volledig artikel over wijden.

Je gaat gissen naar de oorzaak, ik ben van mening dat het komt door de Zyxel router. Als je deze namelijk even stroomloos maakt gaat het een tijdje goed. Je ervaart niet alleen trage response tijden, maar de site zelf laadt dan ook zeer traag in. Dit ervaar je als je wil scrollen in een site, dit lukt dan (bijna) niet, omdat de site nog opgebouwd wordt. Een simpele oplossing om een ander merk router te plaatsen is niet mogelijk, omdat (in Bronckhorst) de Zyxel het telefoonsignaal moet verwerken. Volgens zeggen van KickXL zouden de centrales dan moeten worden aangepast, om dit te omzeilen. Dan pas zou gebruik gemaakt kunnen worden van de telefoonpoort op het Galaxy glasvezelmodem. Het moet dat veel meer gebruikers last ondervinden van deze perikelen, en hoop hierbij dan ook dat ze zich melden. Of samenbundelen om een vuist te kunnen maken naar KickXL.

Persoonlijk ben inmiddels wel zeer tevreden over de beeldkwaliteit, KPN heeft deze na een zeer lange discussie toch verbeterd naar de (beloofde) superieure kwaliteit. Dat de kwaliteit van geluid nog achterblijft zal een kwestie van tijd zijn. Momenteel wordt het IPTV signaal nog niet doorgegeven met Dolby Digital geluid.

Regelmatig geven mensen mij aan dat ze onder het contract van de glasvezel provider uit willen komen, ik kan me hier wel het één en ander bij voorstellen. De beloftes die tijdens  in de vraagbundeling gedaan zijn, worden (helaas) op dit moment niet waargemaakt. Terugkoppeling over de storingen en oorzaak ervan wordt door klanten zeer gewaardeerd, en op dat moment zal een klant zeker (een zekere vorm van) begrip kunnen opbrengen.

Omdat glasvezel voor particulieren (FTTH of FTTB) in volle gang is om uitgerold te worden in Nederland, kun je een voorstelling maken dat deze trein moet blijven rollen, ook de providers zijn gebaat bij een vlekkeloze implementatie. Buiten de providers om is er een andere factor die van belang is om  een goed functioneren van glasvezel mogelijk te maken. Deze rol is weggelegd voor de operator in het bewuste gebied, in Bronckhorst is ons voorgesteld dat dezelfde situatie als Ruurlo zouden krijgen. Ruurlo is in 2010 voorzien van glasvezel. In Ruurlo voorziet Glashart Media de operator functie. KPN heeft in Vorden deze operator functie, tevens is KPN destijds als 4e provider toegetreden.

Op 19 december 2008 heeft de Opta een Marktanalyse Breedband openbaar gemaakt, om de spelregels rond glasvezel uiteen te zetten.  KPN heeft rond 2008 in de gaten dat glasvezel de toekomst heeft boven de ADSL2-VDSL standaard. KPN neemt in 2008 een maximaal mogelijk belang (41%) in Reggefiber om een dikke vinger in de pap te hebben bij Reggefiber. In 2005 maakt de Opta een analyse van de breedband markt.  en in 2008 maakt de Opta het besluit over de breedbandmarkt openbaar. Dat KPN een aanmerkelijke marktmacht wil creëren is dan al wel duidelijk. Ook wel begrijpelijk overigens. Gelukkig bestaat er een Nma die deze “overnames” nog zou moeten goedkeuren. Het glasvezelnetwerk is als Open netwerk voorgesteld, maar inmiddels lijkt het erop dat KPN de aanwezige (vaak) net startende providers al redelijk in de tang heeft. Ik heb op 18 december 2011 hierover een stukje geschreven op tweakers.net. KPN wil niet alleen een vergroting van belang in Reggefiber, en heeft op 19 december 2011 een verzoek gedaan bij de Nma om de aanwezige providers op het glasvezelnetwerk te mogen overnemen. Een artikel hierover is door Ben geschreven, overigens heeft dit blog nog veel meer (onafhankelijke) informatie op zijn site staan.

Samenvattend:

Glasvezel heeft de toekomst, daar is ook KPN zich van doordrongen. De kabelaars kunnen op dit moment nog goed mee komen om haar klanten te voorzien van het “snelle” internet middels technieken die op dit moment voorhanden zijn. UPC heeft 97% van haar netwerk voorzien van glasvezel, maar juist de laatste 3% (het duurste deel) verzuimt te investeren, begrijpelijk natuurlijk, het kopernetwerk ligt nog in de grond, en is nog up to date voor de eisen van de tegenwoordige klant. (Dat dacht KPN ook heel lang van haar ADSL/VDSL netwerk). Persoonlijk heb ik al vaker aangegeven dat ik blij ben dat Reggefiber de stap heeft aangedurfd om te investeren in het graafwerk naar elk huis (in de kernen) mits de vraagbundeling wordt behaald, laat deze trein niet voorbijgaan als u in zo’n vraagbundelingsgebied woont! Glasvezel heeft namelijk de toekomst daar is ook UPC/Ziggo het wel over eens. Niemand kan in de toekomst kijken, dus is het ook niet te voorspellen of hoe lang het kopernetwerk nog actueel is om de eisen van klanten te voorzien. Maar ik voorspel, wanneer het technisch niet aantrekkelijk meer is voor UPC/Ziggo om de wensen van de klant te vervullen, deze haar diensten ook op het open glasvezelnetwerk zal gaan aanbieden. Op dat moment is haar kopernetwerk afgeschreven. Maar op dit moment ben ik van mening dat ook UPC en Ziggo nog wel een jaar of 15 mee kunnen op haar netwerk. KPN heeft de overstap naar glasvezel inmiddels wel gemaakt, en dat is te merken. De aanmerkelijke marktmacht begint aardig vorm te krijgen, en of dit altijd in belang is van de klant, zal de toekomst uitwijzen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: