Gepost door: Eulinkonline | 2 juli 2012

Heeft u traag internet? Bufferbloat komt steeds vaker voor bij snelle internetverbindingen zoals glasvezel en kabel #KickXL


Indien u weleens trage internetverbindingen ervaart, zult u zich af vragen wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Mocht u een snelle computer hebben, geen vervuild besturings systeem en toch last van trage verbindingen, kan het goed zijn dat u te maken heeft met bufferbloat. U kunt hier als gebruiker niets aan doen, wel kunt u de provider aanspreken over deze trage verbindingen. Veel router leveranciers zijn druk bezig om, in nieuwe routers, deze buffer problemen te voorkomen. Hopelijk kunnen bestaande routers voorzien worden van nieuwe firmware die deze problemen software matig oplossen.

Mocht u geïnteresseerd zijn in dit fenomeen, kunt u hier meer informatie lezen. De ontdekker Jim Gettys (programmeur bij Bell Labs)heeft een uitgebreid weblog geschreven over dit fenomeen, ook zijn er diverse filmpjes te bekijken.

Het lijkt erop dat de door KickXL aanbevolen Zyxel router veel problemen geeft. (wanneer de telefoonlijn via deze Zyxel router loopt, en niet rechtstreeks op het glasvezelmodem is aangesloten.)

In sommige gebieden loopt deze telefoon lijn nog via de router, helaas is het niet mogelijk om deze telefoonlijn even snel om te zetten naar het glasvezel modem. Hiervoor moet de provider eerst in haar POP centrale voorzieningen treffen, en later de telefoon lijnen porteren van de Zyxel router naar het Genexis glasvezelmodem. Er zal dan een portering plaatsvinden van KickXL naar ConceptsICT. Bij navraag aan KickXL wordt het gebied in Vorden  in juli 2012 volgens planning augustus/september 2012 omgezet naar het glasvezelmodem.

Het bewuste fenomeen bufferbloat is pas sinds 2009 ontdekt, en in 2010 verder uitgewerkt door Jim Gettys.

Bufferbloat is aanwezigheid van te grote (opgeblazen) buffers in systemen, in het bijzonder netwerk communicatie systemen. De buffer van de router loopt vol waardoor internet zeer traag wordt.

Bij KickXL leek de telefoonlijn het cruciale (buffer)probleem te geven als deze is aangesloten op een Zyxel router. Helaas is dit niet het geval. Mijn telefoonlijn loopt inmiddels niet meer via mijn Zyxell router. Helaas heb ik nog steeds performance problemen. Soms gaat alles zeer snel, maar soms ook zeer traag. KickXL heeft in Vorden grotendeels haar telefoonlijn nog via deze Zyxel lopen. Deze klanten kunnen geen keuze maken voor een eventueel andere router. In gebieden die later zijn opgeleverd is de telefoonlijn rechtstreeks op het glasvezelmodem geplaatst.

Maar helaas is dit probleem niet alleen bij de provider KickXL wie een keuze heeft gemaakt voor een  Zyxel router, ook ADSL-, kabel- en  glasvezel- routers kunnen deze problemen veroorzaken. Wel openbaren de problemen zich bij KickXL behoorlijk snel wanneer de telefoonlijn via de Zyxel is aangesloten. Hopelijk worden voor de klanten in gebieden waar de telefoon nog op de router is aangesloten snel omgezet naar het glasvezelmodem.

Ook bedrijfsnetwerken kunnen hier behoorlijk last van ondervinden,bijvoorbeeld als er in de Cloud wordt gewerkt, bv onder Citrix of VMware. Vaak zijn het  instellingen in een router die leiden naar de oplossing.

Er zijn een aantal sites waar de performance gemeten wordt van het inladen van een webpagina.

http://webwait.com/

Een aantal pagina’s zijn gemeten:

Inmiddels heb ik het aantal berichten gereduceerd om de site sneller te maken, en laadt nu in ongeveer 4 seconden in.

Toch lijkt me dat een gemiddelde pagina sneller moet kunnen inladen dan 5 seconden als een bandbreedte van 100Mb aanwezig is via glasvezel. Ik wacht wat de ervaringen zullen zijn als de telefoonlijn over gezet is naar het glasvezelmodem.

.

http://www.webpagetest.org

U zult zich misschien verbazen wat er allemaal voor handelingen verricht worden als een web pagina wordt ingeladen, elke website bouwer is hiervan bewust om een site zo snel mogelijk te laten aanvoelen voor de lezer.

Kijkt u maar eens naar het volgende plaatje. (de originele analyse is 54 pagina’s groot, dit plaatje is een heel klein gedeelte ervan). Ook de processor belasting van uw computer wordt gemeten. Hierdoor kan verklaart worden waarom uw computer ineens niet meer wil scrollen etc. als de limiet van uw computer bereikt is, zal uw computer keuzes moeten maken wat eerst uitgevoerd gaat worden.

.

The ICSI Netalyzr

Via deze website wordt getest waar de zwakke punten zitten van uw performance problemen

Ook dit plaatje is een gedeelte van de werkelijke analyse. Als u een analyse uitvoert krijt u een uitvoering rapport, onderverdeelt in categorieën die op haar beurt weer kunnen worden uit geklapt. In elke categorie krijgen de individuele tests een gekleurde balk die groen is als de test succesvol is, geel als het resultaat van een test niet ideaal is, en rood als er een anomalie is die je echt moet onderzoeken.. Het kan dus zijn dat de analyse uitwijst dat de oorzaak niet in uw computer is, en dat uw provider de problemen veroorzaakt, of zelfs nog een stap verder. Neemt u dan contact op met uw provider. Deze analyses zijn vrij pittig om te lezen, en is moeilijk voor een leek om hier conclusies uit te trekken. Maar het zou zeker een hulpmiddel kunnen zijn.

Advertenties

Responses

 1. Ik heb het!
  En het is me toch irritant zeg!
  Zelfs als ik aan t telefoneren ben knalt internet er altijd uit!
  Verder voelt het ook niet veilig want hij gaat nog slomer als je internetbankiert duurt de aanvraag heel lang.
  Als mijn abbo afloopt ga sowieso naar een andere aanbieder.
  Kickxl is niet meer leuk.
  Hopen op een werkende frimware update!

  • Laat even weten in welk woonplaats je een aansluiting hebt, en of je telefoonlijn via je router loopt. Natuurlijk is KickXL erbij gebaat om deze bufferbloat problemen, snel de wereld uit te krijgen.

 2. […] dit een voorbode was voor deze lokale internetproblemen bij de providers. Ik heb deze haperingen in dit artikel dat vorig jaar geplaatst is proberen te […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: